Hur bygger man en pool egentligen? Vi förklarar!

För många av oss är att slappa bredvid en pool en varm dag en lyx som är reserverad för sommarsemester utomlands snarare än hemma, men verkligheten är att du inte nödvändigtvis behöver en miljon pund budget för att ha en egen.

Faktum är att rapporter från Poolbyggare United (en organisation som består av poolbyggare Stockholm) visar att efterfrågan på bostadspooler ökar varje år, åtminstone ute i världen. Siffrorna för kära gamla Svea Rike är nog lite annorlunda, men det ger ändå en fingervisning tänker vi. Kostnaden kommer att bero på stilen, valet av material och om det är professionellt installerat.

Att bygga utomhuspooler

I den nedre delen av prisspektrumet är pooler ovan jord ganska enkla att sätta ihop – och eftersom de inte grävs ner i jorden är de också enkla att ta bort. Men det upphöjda läget kanske inte tilltalar dem som vill ha en mer naturlig estetik i sin trädgård. Räkna med att betala runt £15 000 för en avancerad modell.

Att bygga i marken kommer att behöva lämplig vattentätning; den extra vikten av poolen när den väl är fylld måste också tas med i designen. Det finns tre huvudsakliga konstruktionsval: en hård finish med ett vattentätt armerad betongskal; ett PVC-foder; och ett glasfiber/keramiskt gjutet skal, kranat eller försiktigt manövrerat på plats.

”Om du letar efter en lösning utan krusiduller, välj en linerpool – dessa är billigare än betongdesigner och själva dekoren i ett stycke behöver inte vara vattentät eller kaklad”, säger Roland Poolmeistermahn, en före detta tysk ingenjör som jobbat med poolbygge i många år.

”Gör-det-själv-are som letar efter något grundläggande bör överväga en modell av glasfiber i ett stycke. Typ en 6m x 3m pool”, tillägger Roland. ”Glöm inte de viktigaste tilläggen, såsom grävning, anläggning och utrustning.Man måste kolla på helheten, inte bara stirra sig blind på om det ska finnas lyxprylar och sådant.”

Betongpooler är ett populärt val för många som väljer att bygga pool totalentreprenad, där kakel (ofta i vitt och blått) är den vanligaste finishen. Oavsett om du väljer keramik, porslin, glas eller sten kommer enheterna i olika storlekar och färger för att skapa en mängd olika mönster och estetik. ”De är slitstarka och, med korrekt installation och underhåll borde de inte behöva bytas ut”, säger Roland. Färdigtillverkade pooler skapas i en fabrik och anländer i ett stycke redo att installeras; dessa solida strukturer tenderar att vara dyrare än de som monteras på plats.Vi har som de flesta säkert vet sett samma trend inom så kallade modulhus, eller färdighus.

En annan lösning i en enhet som är perfekt för mer kompakta trädgårdar är badspa. Dessa ser ut och fungerar lite som en badtunna, men deras jetstrålar är placerade så att du kan simma kontinuerligt mot strömmen, snarare än i varv, som du skulle göra i en större pool.

 

Att bygga en inomhuspool

Med det brittiska vädret som verkar allt mer oförutsägbart, med en skyddad pool kommer du att kunna simma oavsett hur det är ute – perfekt för vanlig träning. Såvida du inte har turen att ha ett lämpligt rum måste du däremot räkna in kostnaden för att lägga till en utbyggnad, oavsett om det är kopplat till huvudhuset eller separat. Ramstrukturer i ek är ett populärt val, fyllda med massor av glas från golv till tak för att erbjuda en naturlig atmosfär och illusionen av att vara ute.

En annan favoritposition för pooler är i källaren. Ofta ses dessa i avancerade renoveringar, och blir gärna lite av ett eget ”spabad Stockholm”. Du måste så klart inte köra på en hel pool heller, speciellt om du bygger i källaren – en jacuzzi, bubbelpool eller spabad kan fungera lika bra! Materialmässigt liknar alternativen i stort sett de som används utomhus. Men om du installerar ovanför en källarnivå kan en pool i rostfritt stål vara ett överlägset val eftersom den är lättare än betong.

Men tänk också på själva lokalen – att ha all den fukten i ett trångt utrymme kräver särskild uppmärksamhet på avfuktning och ventilation, så det är värt att anlita en specialist för att ta reda på vad ditt projekt kommer att kräva. Du vill inte fixa en najsig pool bara för att sedan få allvarliga vattenskador, eller hur?

 

Hur man bygger en naturlig pool

Om du är sugen på något mer i ett med Moder Jord, så är det här lösningen för dig. Naturliga simdammar skapas genom att integrera växter med ett organiskt filtrerings- och dräneringssystem i vad som faktiskt är ett levande ekosystem. Det uppmuntrar djurlivet att frodas och skapar en pool som smälter harmoniskt in i trädgården.

Dammen kommer att ha en solid bas för att enkelt kunna ta bort skräp, men det kommer inte att finnas ett behov av kemikalier som används i konventionella pooler eftersom den noggranna designen skapar en miljö för naturligt renat vatten. Badzonen hålls i allmänhet åtskild från växterna, så du behöver inte oroa dig för att fånga fötterna på något vattenlevande lövverk. Observera att vattnet, på grund av det noggrant balanserade ekosystemet, inte är lämpligt för fisk. Du måste också fundera på hur mycket du ska bada (om alls), eller om du mer tänker poolen som en slags dekorering och ekosystem för din trädgård. Däremot är det många som har så kallade naturpooler som faktiskt använder dem för att bada i – om du rengjort och skapat en bra bas så behöver en naturpool inte vara smutsig eller äcklig.

Räkna också med att underhållet blir mycket lägre än med konventionella pooler – skär helt enkelt ner växter som du skulle göra med andra exemplar i trädgården och ta bort skräp från ytan regelbundet med en skummare. Dammens golv kommer att behöva ”dammsugas” flera gånger om året. Det rekommenderas inte att värma upp naturliga pooler, så du sparar på detta element i installationen, men de kanske inte är ett året-runt-alternativ. Roland tycker mestadels att detta alternativ är för hippies, men vi tycker det låter charmigt!

Det var allt från oss denna gång – vi hoppas verkligen att ni får massor av inspiration och låter era poolbyggardrömmar växa i takt med säsongerna!